Oleh kerana aku selalu balik kampung dan selalu lepak kedai Jual Burger berhadapan dengan rumah aku. Selalu juga dapat diskaun bila beli burger, maklum la yang jual burger tu sepupu aku..haha..
Loni masuk tahun ke berapa dah dia jual burger, nampaknya keuntungannya pun dah berganda-ganda. Dulu, masa dia mula-mula buka kedai burger, hampir setahun slow jer keuntungannya..
Masa tu aku pernah tanya dia, "berapa yang dia dapat semalaman". Tak banyak, kalau hari biasa dalam 70 atau 80 ringgit. Hari minggu tu dapat la 100 ringgit lebih. Sambil-sambil sembang tu dapat la burger free..hehe..
Tapi nampak dia happy jer, mungkin bekerja sendiri kot. Tak stress dengan bos yang selalu push dari belakang, dia bos dan dia la kuli. Apa yang Jie suka, disiplin dia dalam berniaga. Sentiasa buka kedai burger tepat pada masanya dan setiap hari kedai dia beroperasi, jarang sangat di tutup..
Kedainya biasa jer, macam di pasar malam. Burgernya memang sedap dan harganya murah sikit dari tempat lain. Sebab tu sekarang ini ramai jer pelangannya..
Itu kisah dulu la..
Kisah Jual Burger
Dan ini kisah yang di kongsikan oleh Kak Zakie, Owner blog Titisan Nurani. Sebelum tu aku ada terbitkan artikel Cara Mulakan Bisnes Burger. Beliau meninggalkan komen dan dapat la aku kongsikan bersama pembaca..
Kakak nak cerita panjang sikit sebagai peransang. Driver lori tempat kakak ni gajinya cuma RM2300/- anak tiga isteri tak kerja. Tapi mereka bijak. Isteri dia tiap hari buat karipap dan nasi lemak masuk bekas transparent tu tiap pagi hantar restoran cina. Laku sebab org cina suka nasi lemak dia. Pandai kan
Driver kakak ni malam dia jual burger. Dulu memula satu malam dia cuma dpt 50-70 ringgit aje. Tapi masuk tahun ke dua dia boleh dapat 300-400 sebulan. Sekarang ni dia boleh dapat 2000-3000 sebulan. Tapi dah ada seorang pembantu dan isterinya juga kadang-kadang. Lokasi cantik tempat tumpuan org dan sedap. SO jgn takut org sekarang ramai yg malas masak, nak senang beli burger. Boleh cuba tapi jgn tinggalkan kerja. Buat malam aje..
Dah baca ke kisahnya ? Dua-duanya suka berniaga dan perniagaan yang dipilih ialah bisnes burger. Modalnya tak besar dan pulangannya berlipat kali ganda. Mereka dah dapat pulangan yang setimpal dengan usahanya..
Kalau korang minat berniaga dan pilihan korang ialah bisnes burger. Mesti korang search google cari maklumat secukupnya untuk memulakan bisnes. Panduan mulakan bisnes burger secara detail telah menerangkan langkah-langkah yang harus dilakukan supaya bisnes korang maju..
Senang ceritakan...
Menarik kisah ni.
BalasPadamYang penting...produk & service yang berkualiti, komitment dan minat..
kalau RM50 untung untuk sehari dan darab dengan 30 hari maka secara congak sahaja dan dapat RM1500 sebulan..kerja pun tak sampai lapan jam sehari
PadamNiaga benda makan ni, asal sedap memang orang akan cari :)
BalasPadamMenarik kisah ni.
BalasPadamYang penting...produk & service yang berkualiti, komitment dan minat..
berniaga makanan memang tak akan rugi..
BalasPadamBERNIAGA ADA UNTUNG N RUGINYA TAPI KESUNGGUHAN AKAN ATASI APAPUN MASALAH BISNIS YG DIHADAPI...TAPI YG SUSAHTU NK MULAKANNYA..
BalasPadamBetul juga apa yang Kak Zakie tu cakap, orang sekarang ramai yang malas masak, semuanya nak express je..haha
BalasPadamyg penting ada minat dan komitmen
BalasPadamMemang kalau perasan org skrg, rata2 yg meniaga tepi jalan ni skrg nampak lebih berjaya. Sbb org tau, ade segelintir org malas nak masak. Contoh dekat, ana. Haha. Ana mmg suka beli brger ke kopok lekor tepi jalan. Jd tabiat da skrg.
BalasPadamInsyaAllah...Kalau buat kerja dan berniaga apa pun, kalau rajin, ikhlas dan jujur...akan beroleh rezeki yang berkat.
BalasPadamBM Dah lama tak makan burger beli, buat sendiri lebih puas hati...hehe
kehebatan orang berniaga burger ialah tak perlu premis yang mahal mahal dan ibadah solat senang nak buat..
BalasPadammasuk waktu solat tutup je kedai atau cari pekerja untuk bantu
Perniagaan ni begitulah... kalau cukup lama dan konsisten, memang akan menampakkan peningkatan
BalasPadamjgn cpt putus asa kalau berniaga =)
BalasPadamSatu kenyataan yg tak boleh dinafikan lagi Jie.
BalasPadamSekarang driver lorry kakak tu dah makin senang dah. Dua pekerja lagi
Org S'pore lagi kalau hujung minggu tempat dialah yg jadi tumpuan.
Yup..memang ada untungnya kalau buat bisnes ni..kalau tak, macam ni abang burger kat Jerteh ni tak pernah jemu dan berterusan menjual burger walaupun dah bertahun meniaga burger...saya ingat masa zaman saya belajar lagi, sampailah anak saya dah dua orang..masih setia buat bisnes burger...jadi, apakah makna semua ni? Fikir-fikirkanlah..haha
BalasPadamBerniaga ni memang memerlukan kesabaran dan yang penting usaha yang tidak pernah jemu
BalasPadamada member baru je start jual burger dengan modal RM500. Apa yang penting keinginan dan usahah tanpa rasa putus asa.
BalasPadamberniaga perlu gak kemahiran..kemahiran memasak
BalasPadamWah...kerja sendiri memang memberikan kepuasan...nak dengan tak nak je
BalasPadambaca ni tetiba teringin pula makan burger
BalasPadamDulu ingat lagi pada tahun 2003 buat bisnes burger. Ok la sehari dapat untung bersih dalam RM100.
BalasPadamItupun jual burger dalam RM1.20 sebiji.
Kalau ada yang mintak bukan-bukan, rezeki lebih sikit hari tue.
Kini pun start buat business burger balik. Tapi buat bila ada tempahan je.
Kalau nak buka gerai, rasanya banyak sangat gerai dekat sini.